29 november 2020

Cultuurcoach van Oud-Noord naar Noord

In 2019 is de pilot cultuurcoach gestart op verzoek van de Gemeente Tilburg. Deze loopt door tot einde schooljaar 2020-2021. De aanleiding is een gezamenlijk streven van CiST, Art-fact en Factorium naar een kwalitatieve verbeteringsslag van cultuureducatie in verbinding met de wijk en met het oog op  verduurzaming en gelijke kansen voor alle kinderen in Tilburg. 

Ik ben een van de cutuurcoaches en heb vorig schooljaar cultuureducatie geprogrammeerd voor BS De Vijf Hoeven vanuit het thema Schônste wijk - een leukere, schonere actievere wijk. Ik zag als cultuuraanjager en cultuurcoach met dit wijkthema een kansrijke verbindingsmogelijkheid tussen school en wijk. Nu een jaar later heeft er een verschuiving plaatsgevonden in mijn werkgebied. 

De kinderen van BS De Vijf Hoeven die mee hebben gedaan, vonden het geweldig, echter, de verbinding school-wijk bleef uit. Met wederzijdse instemming is besloten de pilot in Oud-Noord voor BS De Vijf Hoeven te beëindigen met ingang van schooljaar 20-21. 


Ik ben in september de zomer gestart met een oriëterend onderzoek in Tilburg Noord, dat loopt vanwege corona en de opstart van het schooljaar wat uit en is afgerond in december 2020. 

Foto: Valentina's fotografie 

'​Cultuureducatie is verfrissend want het neemt kinderen mee naar een wereld vol creativiteit waaraan geen cijfers hangen en waarin ze het niet 'fout' kunnen doen. Daar groeien ze van, persoonlijk en als deelnemer aan de (Tilburgse) maatschappij. Ze bouwen meer zelfvertrouwen op, worden weerbaarder, ontwikkelen een grotere en bredere kijk op de dingen en op anderen en kunnen zich zelfs eventjes heel erg knap en kunstenaar voelen. Dat heeft ook te maken met de mindset. Die kun je ze meegeven. Zelfs als (of misschien vooral als) ze niet goed zijn in taal en rekenen. Ze leren dat de wereld meer is dan moeten presteren en leren een taal gebruiken die ze allang kennen: die van hun innerlijk.'