12 juni 2020

Toegevoegde waarde culturele sector aan Tilburg ... vlgs Roy

'Vindt u uw toegevoegde waarde aan Tilburg niet nogal twijfelachtig?' Deze vraag kreeg ik van 'Roy' (?) in onderstaande mail ... 

Geachte culturele sector van Tilburg, 
Vindt u uw toegevoegde waarde aan Tilburg niet nogal twijfelachtig? 

- De zalen zijn leeg, 
- de beeldende kunst ziet er niet uit, 
- gehuppel noemt men dans, 
- de dichtkunst kent geen nivo, 
- en van sommige muziek loop je liever weg. 

Het geheel is gedrenkt in een politiek ideologisch extreem linkse saus, die ieder beticht van fascisme en racisme op het moment dat er openlijk getwijfeld wordt aan de kwaliteit van de cultuursector in zijn geheel. 

Het publiek, dat wel komt kijken, is over het algemeen ouders, familie of vrienden. Verder is de hele sector een ‘voor ons/door ons’ feestje waar de rest van Tilburg geen interesse in heeft. 

Wat krijgt de Tilburger hiervoor terug? Lelijke koude inhoudsloze fantasieloze constructies van staal en beton waarvan men zelf niet eens meer weet dat het kunst is maar het wel de noemer ‘kunst in de publieke ruimte’ mag dragen. Zo droevig is de situatie! 

En de rekening? Elke euro die uw vereninging krijgt van de Gemeente Tilburg wordt geleend. Deze gemeente kan op geen enkele manier haar broek ophouden en moet wel lenen.

Helaas voor u betekent dit dat ook uzelf kan begrijpen dat dit stopt! Indien u uw werkervaring slechts in de culturele sector heeft opgedaan, dan kunt beslist nog aan de slag in de logistiek en ze zoeken nog schoonmakers. 

De groeten en geniet ervan zolang het nog kan duren. 
Roy 


Beste Roy, 
Bedankt voor uw mail. Ken ik u? Wel een beetje een vreemd e-mailadres. 7 Zuilen, ik ken alleen de vijf zuilen vanuit de Islam. En gefluister? U lijkt eerder te schreeuwen in mijn beleving. 
Wat kunst precies is, weet ik niet. Maar ik ben dan ook niet 'de' culturele sector. Is het voor u misschien: 
  • de zalen zijn vol
    ... dus hoe meer mensen in de zaal, hoe meer het kunst is, zoals de Van den Ende musicals? Zelf geniet ik over het algemeen meer van wat kleinere voorstellingen of legere zalen. Ik hou niet zo van met massa's naar hetzelfde kijken, alhoewel een operavoorstelling van bijvoorbeeld Puccini, zou ik best graag zien in een oud theater maar dat heb ik nog niet vaak gedaan. Niet omdat ik het niet wil maar omdat een kaartje het zo duur is. 
  • de beeldende kunst ziet er wel uit
    Wat is dat dan 'er uit zien' of niet? U bedoelt mooi-niet mooi? Maar beeldbeleving, is toch voor iedereen anders? Is het niet zo dat dat wat de massa mooi vindt, per definitie geen kunst is? Ik zeg maar wat hoor, ik weet het ook niet. 
  • alle bewegingen in dans behalve huppelen 
    Welke bewegingen zijn dan kunst? Mag een hosbeweging wel? Of een koprol maken? 
  • de dichtkunst die wel niveau kent
    Kent u veel werk vanTilburgse dichters? Ik niet echt. Of doelt u op A.H.J. Dautzenberg en de stijl van andere stadsdichters? Ik ben er niet per se altijd fan van maar artistieke branieschoppers moeten er ook zijn en zij maken gedichten over stadsthema's. Ikzelf hou meer van beeldende poëzie zoals deze haiku, maar die is niet van een Tilburgse dichter: 

    Een bliksemschicht flitst 
    en een purperreiger schreeuwt in de duisternis. 
    Basho (1644 – 1694) 
    Ik vind dit mooi omdat ik hou van het beeld en geluid dat het bij me oproept. Maar dat zal ook niet iedereen vinden. Stel weinig mensen vinden dat: is het dan wel of geen goed niveau. 
  • en van sommige muziek liever blijven zitten
    Blijven zitten of weg lopen kan dat niet dezelfde emotie uitdrukken? Ik ben ooit eens naar een concert geweest in Paradox. Het heette The Thing, nou de naam zei al genoeg. Er waren 3 mensen, ik vond het afschuwelijk wat ik hoorde. Toch ben ik gebleven om de irritatie te voelen. Ik ging op onderzoek uit naar wat het dan was waarom ik eigenlijk weg wilde. De muziek zette me dus aan het denken over wat ik wel mooi vind. Ik vond dat een leuk intern onderzoek maar ja .. u loopt liever weg begrijp ik?  

Of het met deze aanpassingen wel kunst is, weet ik niet. Het schetst echter wel een ander beeld en dat vind ik interessant. 
U klinkt overigens wel erg gefrustreerd. U spreekt namens de rest van Tilburg, lees ik. Heeft u ze  geconsulteerd? 
Wat stopt er precies? Als ik dat weet, kan ik het misschien begrijpen...
Dank u wel voor uw tips betreffende werk voor de toekomst. Tot die tijd zal ik inderdaad genieten. Moet men dat niet altijd doen? Van niets is bekend hoe lang het duurt, hè? Misschien zijn er in de toekomst wel slimme robots die als schoonmaker werken. Niet dat ik vies ben van schoonmaakwerk hoor, ik heb van alles gedaan om inkomen te vergaren. Logistiek trekt me ook wel. Ik denk dat ik dat wel zou kunnen. 

De groeten terug. En ook voor u geldt: geniet ervan, het leven gaat toch al zo snel voorbij, 

Tommie  

PS Het is niveau i.p.v. nivo en vereniging i.p.v. vereninging. niet dat ik altijd foutloos schrijf hoor maar het viel me op. 
------

Na wat webonderzoek, blijkt dat deze meneer zich ooit kandidaat heeft gesteld voor de SP en ook wel eens gaststukken schrijft voor tilburgers.nl. Beetje raar om deze mail vanuit een acountnaam gefluister eindigend op 7 zuilen te sturen aan 'de'culturele secor (aan KASTEEL013) en alleen te ondertekenen met een voornaam. Maar goed, ook wel amusant en het zet me aan het denken!