13 juli 2016

Sfeerreportage Camping Textielplein & reflectie

Op 9 juli 2016 werd het Textielplein in Tilburg omgedoopt tot 'Camping Textielplein'. 

Buurtbewoners konden tenten, kampeerartikelen en eten meenemen voor een gezellige culturele middag op het Textielplein in Tilburg met een programma vol muziek, acteerwerk, klassieke zang, een tentenact en een koor! Als afsluiting een lekkere breng-het-zelf-mee-BBQ. 


Camera & Productie: Corné Biekens

Het campingidee op je eigen plein in je eigen wijk
Al 1,5 jaar geleden hadden we het met initiatiefgroep Textielplein Tilburg over hoe grappig en leuk het zou zijn een soort dag-camping te organiseren op het Textielplein. Een mooie manier om je tent eens uit te testen was het uitgangspunt. Nu 1,5 jaar later heb ik er wat idealen aan toegevoegd, kunst en cultuur als ingang om elkaar te leren kennen; mensen de kans geven eens in een tentje te liggen terwijl ze misschien nooit gaan kamperen; goedkoop een leuke dag hebben in je eigen omgeving; wijkgenoten leren kennen; mensen 'lekker' maken, over halen een volgende keer mee te helpen, dat soort dingen en om iets leuks in, door, voor mijn wijk te doen.

Het kost wat (tijd) en dan heb je ook wat! 
Een geslaagde en relaxte sfeer met zo'n 10 tenten op het plein. Als kartrekker Buurtcultuur Tilburg was het voor mij een interessant experiment om wijkgenoten over te halen deze activiteit mee te organiseren of om er aan deel te nemen als campinggast of -bezoeker. Er zitten best veel organisatie- en coördinatie-uren in. Alleen de kar trekken dus. Het was een guerrilla-actie, een experiment en snel opgezette activiteit die in korte tijd veel energie kost ... en waar je evenveel voor terug krijgt:-)

PR & communicatie
Aan PR veel gedaan: ruim 2500 flyers en een aantal posters,  mond-op-mond reclame, voorpagina Stadsnieuws, in Tilburgse Koerier, website Textielplein, Facebookgroepen in onze wijk.

Camping-bezoekers
Ik denk dat er zo'n 50 mensen zijn geweest op wisselende tijdstippen. Druk was het dus niet maar gezellig was het wel. En het leverde genoeg input op voor reflectie. Gelukkig gaat het niet altijd om cijfers maar wat je in je wijk probeert te bewegen. En het smaakt naar meer!

Heeft deze dag-camping invloed op de buurt? 
Dan kan ik nu nog niet zeggen alhoewel: ik denk dat mensen hun tentje meer gaan opzetten, letterlijk en figuurlijk! Het is gewoon leuk en gezellig om bij elkaar te zijn. Ik denk dat het ook een mooi voorbeeld is van hoe je van een (door sommige wijkgenoten) gewenst leeg plein met 'vergezicht' een levendig geheel kan maken. Je laat met wijkgenoten zien dat je met elkaar iets kleins en super leuks weg kan zetten in de openbare ruimte.

Tips voor de volgende keer? Die hoor ik graag!