20 oktober 2015

Adem in, adem uit en ... schrijf!

Sinds eind augustus heb ik weer een penvriendin. Nostalgisch schrijven met de pen. Communicatie die met aandacht geschreven en gelezen wordt.  

Op retraite bij EIAB in Wardbröl - Duitsland leerde ik een jonge vrouw kennen. Een groot deel van de dag werd er niet gepraat. Wij spraken af: wij gaan penvriendinnen worden, echt schrijven met pen en papier. Geen mailtjes, Facebook berichtjes of apps maar kaarten en brieven van papier. We schrijven nu een paar maanden. Waarom vind ik dat zo fijn?

Mentale rust en creativiteit
Vroeger schreef ik me suf. Dozen vol dagboeken staan nog steeds op zolder. Schrijven deed me goed. Uitlaatklep om emoties te verzachten, mijzelf te leren kennen, de wereld te bevatten. Ik schreef ook gedichten en verhalen. Creatief met pen en papier. Ergens onderweg ben ik het gevoel van schrijven vergeten. Dat realiseerde ik me zojuist: schrijven maakt mij blij. En daarmee is de wereld ook een stukje vrolijker. Fijn dat ik me dat weer herinner! Waar word jij blij van?

Ook interessant: De waarde van schrijven, Effecten van creatief schrijven op gezondheid en welzijn, Mark Mieras i.o.v. Kunstfactor 2010