30 april 2015

Aardbeving Nepal - wat kan ik doen voor weeshuis YAUC

Ik schrok me een hoedje van de week - aardbeving in Kathmandu - Nepal! Daar staat ook het weeshuis YAUC dat Tej Prasad Timsina runt. Help dit Nepalese weeshuis, denk ik meteen.

In 2007 was ik er te gast om mee te helpen met de kinderen. Sindsdien af en aan contact met Tej via facebook. In Nepal hadden we inspirerende gesprekken. Weer thuis blijkt de afstand en taal toch wel lastig - verder dan Namaste - how are you? gaat het niet echt maar de aarbeving brengt daar verandering in.

Situatie weeshuis na beving
Wat is de situatie van het weeshuis nu? De keuken is vernietigd, er zitten grote scheuren in het huis, kortom het is een onveilig huis. Volgens Tej slapen bijna alle mensen buiten uit angst voor naschokken of nieuwe bevingen. Ook de kinderen van het weeshuis en hijzelf.

Toen en nu 
Ik realiseer me dat waarschijnlijk nog maar enkelen of misschien geen enkel kind van deze foto daar nog woont. Ik wéét niet eens hoeveel er nu wonen. Wel dat Tej nog steeds zijn stinkende best doet om die kinderen een thuis te geven tot ze zelfstandig zijn of bij familie terecht kunnen. Over de site valt veel te zeggen. Zo is het bijwerken van de site-lijst is gestopt. Wat ik in 2007 heb bijgedragen staat er niet op: een nieuwe PC, een stuk of 15 Engelse kinderboeken en een paar duizend euro via vrienden en familie. En ook de velen anderen na mij staan er niet bij. Maar dat is maar een site. In het echte leven wordt er hard gewerkt.

Kaarten van weeskinderen
Na mijn vakantiewerk weer in nederland een maand later, kwam er een doos met kaarten met foto's van de kinderen. Prachtige foto's die we hadden gemaakt en laten drukken om hier te verkopen! Grootse plannen voor een soort permanente funding vanuit hier. Het is er nooit echt van gekomen, Een deel van de kaarten heb ik hier nog en die komen nu goed van pas. Ik ga dit zo snel mogelijk oppikken en Tej helpen met de wederopbouw, al is het maar met stom geld!

Wordt vervolgd!