10 juli 2020

Overpeinzingen van het Schônste wijk seizoen

Ik heb het afgelopen cultureel seizoen voor Schônste wijk overdacht en kom tot de conclusie dat het eigenlijk een behoorlijk roerig seizoen was en dat kwam niet alleen door corona en de maatregelen. Het was maf, vermoeiend, leuk en interessant. 

Schildering Atilla's Art Alles komt goed - Textielplein garagebox
Alles komt goed - Atilla's Art locatie Textielplein (garagebox)


Van de samenwerking met Tim Hobbelmann naar het vertrek van Tim 
Van werkplaats naar werkplaatsloos in een garagebox; 
Van een hoopvolle samenwerking met Jessica den Hartog naar een mooi resultaat zoals het boek, samples;  
Van 2 naar 8 schilderingen in de wijk (een aantal wordt nog opgeleverd in augustus 2020
Van nieuwe samenwerkingen naar uitgestelde (TextielMuseum) of eenmalige
Van focus op de wijk naar wens uit te vliegen en stadsbreed te gaan 
Van professionele kunstenaars betrekken tot een soort coaching van jonge makers en studenten
Van het verzetten van een activiteitenprogramma met studenten naar Schônste wijk HACKT 

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Mooie dingen, minder mooie dingen, net als het leven: een groot experiment. Voor zowel Art-fact als voor mezelf heb ik een hoop input opgedaan. Nog meer inzicht in 'mijn' wijk; hoe je op verschillende manier kan proberen wijkbewoners te betrekken bij kunstenaars die schilderingen aanbrengen en daarbinnen wat werkt en wat niet; hoe je door gewoon de straat op te gaan nieuwe contacten legt en dat het niet gaat om de schaal maar om de ervaring van het kleine geïnteresseerde clubje dat wèl wil. 

Ik verbaas me er regelmatig over dat kunstenaars en studenten op gesprek komen, zonder de moeite te nemen om de site van Schônste wijk te bekijken, zodat ze weten wat voor verbindend programma we met elkaar voor ogen hebben. Of dat ze deze 'uithoek' van Tilburg niet interessant vinden en liever in de Spoorzone of het centrum willen performen, terwijl juist de intieme setting van een wijk als de Hasselt, zoveel kan losmaken. Persberichten over de schilderingen waarbij er mooie foto's en interviews zijn met de makers van andere schilderingen in de stad en waar er met geen woord over Schônste wijk gerept wordt. Ik maak me er soms best druk om want mijn hart gaat echt sneller kloppen van dit programma. Maar wat ik ècht interessant vond dit jaar: de positiviteit van 'Alles komt goed' een quote van het werk van Atilla's Art. Dus laat los, ga door, geniet en maak plezier. 

Ik ben benieuwd wat het volgend culturele seizoen ons brengt!