9 januari 2019

Schônste wijk - praten over (zwerf)afval

2019 is nog maar net gestart en ik zit al volop in zwerfafval. Natuurlijk niet letterlijk. In Tilburg Oud-Noord zijn we Schônste wijk aan het uitrollen vanuit Buurtcultuur Tilburg. 

Het idee:

een maatschappelijk probleem als (zwerf)afval om te denken naar iets dat waarde heeft voor de wijk (en dus voor de hele stad). 

Communityproject 
Schônste wijk wordt een communityproject waar we al een jaar lang de voorbereidingen voor aan het doen zijn. Thema is (zwerf)afval. Dat werken we uit in een soort parapluprogramma dat we over minimaal 2 jaar uitsmeren. Animaux (Tim Hobbelman) heb ik gevraagd als afvalkunstenaar om een concept rond (zwerf)aval mee uit te denken. Dat wordt echt tof!



29 januari - gespreksavond (zwerf)afval
Wij gaan voor Schônste wijk! Daarom luiden we op dinsdagavond 29 januari het nieuwe jaar in, door op een leuke manier met elkaar in gesprek te gaan. Centrale vraag van de avond is ‘Hoe zorgen we ervoor dat onze wijk er schoner en gezelliger uit ziet, oftewel: hoe zorgen we voor minder (zwerf)afval in onze wijk?’ Deze bijeenkomst is voor wijkgenoten uit Goirke/ hasselt/ Bouwmeesterbuurt.

Makersplek in Schônste wijk
Een van de onderdelen van Schônste wijk is het verzamelen van plastic, dat we gaan verwerken als grondstof waarmee we mooie dingen maken met door en voor de wijk. Er komt een makersplek met machines die we met lokale bedrijven gaan bouwen. Tim gaat deze machines van binnen en buiten leren kennen en gaat daar samen met de wijk prachtige dingen mee doen.

En natuurlijk komen er veel meer mooie dingen aan bod binnen Schônste wijk: performances vanuit diverse disciplines, lezingen, workshops, het draaien van een wijkwinkel met een lokale munt die we zelf drukken.

Schônste wijk - Schônste stad? We hebben al 2 musea en ook een aantal kunstwerken in de wijk (Goirke Hasselt), dat zullen er meer worden en dan gemaakt van ons eigen afval. Hoe tof is dat?! We starten in de Hasselt en wie waar we nog meer ... we gaan misschien uiteindelijk wel voor Schônste Stad. Maar eerst 'klein' beginnen, in de Hasselt.

Meer informatie
Schônste wijk krijgt een eigen site, daaraan wordt hard gewerkt.