23 juni 2015

Hang uit die vlag, Textielplein Tilburg bestaat al een half jaar!

De tijd vliegt, als je plezier hebt! Het bewoners initiatief Textielplein Tilburg bestaat alweer een half jaar. Ik vind dat we goed op weg zijn naar een stevig fundament voor de toekomst. Tijd voor een overzichtje van wat we hebben gedaan. En ook voor een stukje reflectie voor mezelf. 


Foto: Ruud van Leeuwen

Elke maand wat 

Januari: vuurwerkopruimactie & nieuwjaarborrel
Februari: uitgenodigd door Inspiratiecafé Oud Noord om Textielplein Tilburg te vertellen
Maart: de wijkschouw, waar we een praatje mochten houden n.a.v. de buurt enquête
April: buurtactiviteit Textielplein DOEplein met het thema ontmoeten en doen met textiel
Mei: start van de hondenpoepclub – om op speelse wijze irritatiepunt 1 van de buurt enquête aan te pakken: hondenpoepoverlast op het plein
Juni: de rommelmarkt van ContourdeTwern op ons plein

En natuurlijk is er de maandelijkse zwerfie-ruimmiddag Textielplein schoon!

Samen 
We zoeken zoveel mogelijk wijkpartners om met ons samen te werken (of te ondersteunen): de gemeente; WonenBreburg; ContourdeTwern; de Wijkraad GoHaBo; TextielMuseum; PortAgora richtte al enkele keren een sfeerhoek in met haar meubels; atelier Uit niets en ondernemers langs het plein hielpen mee onze activiteiten te promoten.

Toekomstplannen 
Dat we geen praatgroep zijn, mag duidelijk zijn. We zijn online goed zichtbaar met onze website; ons actualiteitenweblog; de actieve Facebookgroep en de Pinterest-borden waar we ideeën met elkaar uitwisselen. Om de boost die we in werking hebben gezet te waarborgen en om onze visie te verwoorden, werken we vanaf juni aan een ‘langere termijnplan’. Maandag 22 juni hadden we hiervoor de aftrap. We  keken met een kleine groep naar de goede zaken aan ons plein. En ook nieuwe kansen op een rij hebben gezet.

Enkele ideeën voor het najaar 
Meedoen aan de burendag; groen in eigen beheer en een heuse lichtjesparade rond Driekoningen.

What's in it for me? 
Ik bedoel, het is vrijwillig en er zit niet eens een soort van waardebepaling achteraf aan vast. Toch vind ik dit bere interessant:
  • als mediacoach is het interessant om de website, de facebookpagina en Pinterest te beheren. En natuuurlijk een mediastrategie uit te werken. 
  • als mindful coach is het vooral een uitdaging op het relationele vlak: waar verschillende mensen zijn, zijn verschillende visies en om in elke situatie mindful te blijven en in open dialoog, is een echte uitdaging. 
  • als community project, vooral dat ik (hyper)local en samen aan een beter, leuker gezelliger plein werk.
    En ook hier een uitdaging. Zoals Reckless Erica: 'I'm irritating but enthusiastic and popping with daft ideas. I fail to conform to the ordinary, easy, common solutions.' (p40 Paul Arden, Whatever you think, think the opposite) 
Dit bericht wordt in een andere vorm gepubliceerd in de wijkkrant Tilburg OudNoord (juli).