23 januari 2015

Lokale Maatschappelijke betrokkenheid - TextielpleinTilburg

In december zijn inwoners van de Textielbuurt in Tilburg een nieuw initiatief gestart: TextielpleinTilburg.

textielpleintilburg.nlDit is ontstaan na het Inspiratiecafé Oud Noord. 

DOEL - Wij willen ons mooie, groene plein weer de aandacht geven dat het verdient. En dat willen we bereiken door in 2015 veel kleine en een paar grotere activiteiten te organiseren voor en door bewoners. Ook denken we mee over met beheer en onderhoud. Om de inrichting te verbeteren denken we over en realiseren we tijdelijke en permanente ingrepen.  


Textielplein DOEplein  - de eerste buurtactiviteit - is op zondag 19 april. We werken van onderaf met ons sociaal kapitaal uit de wijk. Ieder heeft zijn eigen netwerk en dat is erg krachtig en leuk! We werken samen met Inspriatiecafé Oud Noord (Contour de Twern); met Iets uit (n)iets (kringloopatelier) en het TextielMuseum ondersteunt ons met materialen en een museumkortingsbon. Op het plein komt er een OPEN LUCHT TEBNTOONSTELLING, een MAKERSLAB, en het PROGRAMMA van INSPIRATIECAFE Oud Noord is op het plein in de open lucht (als het weer het toelaat. Thema van de museumweek is DOE een musem - wij DOEN ons plein. En dat doen we via het tentoonstellen van textiel objecten ter versiering en om verbeterpunten voor ons plein te agenderen. 


CO-CREATIE - Dat woord is geel voor mij. Vrolijk, warm en ik word er blij van. Met anderen samenwerken vanuit eenzelfde doel. Mijn lokale sociale omgeving op de 1e plaats, in plaats van een verdienmodel. 

Textiel heeft al jaren mijn passie, wilde zelfs TE-HA-TEX gaan doen i.c.m. Nederlands. Dat mocht toen niet van het Möller-instituut (Fontys). En zie hier: een kans om aan de slag te gaan met textiel en community(art) want ja, ik ben toch eigenlijk een textielkunstenaar ;-). 

www.textielpleintilburg.nl 

Meer lezen over co-creaties waarbij ik betrokken ben/was