6 november 2014

Gestresst achter je PC? Ga eens lachen!

Gisteren nam ik deel aan een lach workshop van Marnix Lamers. Ik lach veel maar lachen in opdracht, dat is een nieuwe ervaring. En die kan ik gebruiken als tip bij mediastress.

Dat lachen aanstekelijk werkt en heel fijn voelt, weet iedereen. Maar in opdracht lachen als er nog helemaal niets te lachen valt, is toch net even iets anders. Ik voelde me best lijp, terwijl ik wat lachgeluiden maakte. Maar toen ik dat gevoel van onwennigheid liet varen, kwam ook ik niet meer bij. Dat kwam omdat een deelnemer op een gegeven moment echt aan het lachen was. Zo aanstekelijk en ontspannend!


Lachen en last van digitale media
Lachen werkt stress-reducerend. Je maakt endorfine aan, een natuurlijke happy-drug. Als je last heb van sociale mediastress, kun je door lachen jezelf weer meer ontspannen maken.
Soms zit ik zo met mijn hoofd in de computer. Dan vertoon ik zombie gedrag. Klik, klik, doelloos op digitale media. Herken je dat? Ik ben dan echt afwezig en mijn hoofd voelt als een beeldscherm. Als je dat voelt opkomen, zet dat eens een lachfilmpje op, een wereld van verschil wat je dan voelt!

Jong geleerd ... 
Als kind ben je al vroeg bewust van dat lachen voor sociale beloning zorgt. Een lach terug betekent ook sociale veiligheid. En het is gezond want een goede lachbui is als sporten. Je gebruikt veel spieren die je normaal niet zo intensief gebruikt. Het veroorzaakt soms echt spierpijn in je kaken en in je buik. Waarvoor het nog meer gezond is lees je hier


Bronnen


Gezond verstand avonden vinden plaats in het hele land. Organisatie in Tilburg: Stichting Ancient Power